خانه / مقالات / عوامل موثر در گفتگو

عوامل موثر در گفتگو

عوامل موثر در گفتگو چیست؟
زبان بدن و کمک به کاهش سوءبرداشت ها

(مهدی رحیمی – مدرس فنون مذاکره و گفتگو)

یک گفتگوی مفید شامل سه عامل موثر اصلی است که پیکره گفتگوی شما را تشکیل خواهد داد. عواملی که هر کدام به اندازه ای در سخنوری و گفتگو، تأثیرگذار است.
«مهدی رحیمی»، مدرس فنون مذاکره و گفتگو در یادداشتی به این سه عامل مهم پرداخته است که در ادامه با این عوامل آشنا می شوید.

اول: کلمات

اولین و البته مهمترین بخش یک گفت وگو، متن آن است. متن شامل کلمه، جمله، پاراگراف، نشانه ها، پیکره متن و … است که در واقع محتوای سخن شما را تشکیل می دهد. متن، پایه و اساس گفت وگوی شماست و به نوعی نقشه راه سخنرانی است. جالب است بدانید با وجود نقش کلیدی متن در گفت وگو، میزان تأثیرگذاری آن بر مخاطب تنها حدود هفت درصد است. یعنی یک من خوب و مناسب می تواند حدود ۹۳ درصد در یک گفت وگو خطا داشته باشد؛ خطاهایی که گاهی با عنوان برداشت اشتباه یا سوء تفاهم از آنها یاد می کنیم. به همین خاطر است که در یک گفت وگوی صرفاً نوشتاری (چت)، ممکن است با دوستان نزدیک مان هم به مشکل بخوریم و آنها در گفت وگو دچار سوء تفاهم شوند. اما با همه این تفاسیر کلمات مهمترین رکن سخنرانی و گفت وگو هستند.

دوم: لحن

دومین عامل موثر در سخنرانی، لحن و طنین صداست که حدود ۳۸ درصد در گفت وگو تأثیرگذار است. این میزان قابل توجه که تقریبا پنج برابر تأثیر کلمات بوده و در مواقعی که طرف گفت وگو دچار برداشت اشتباه می شود می تواند به کمک شما بیاید. به عنوان مثال وقتی در چت دچار مشکل می شوید با تماس تلفنی یا ارسال پیام صوتی، سوء تفاهم را برطرف کرده و با استفاده از لحن صدا منظور واقعی خود را به طرف مقابل می رسانید.

تا بدین جا، ۴۵ درصد گفتگوی شما موثر است. این تقریبا نیمی از تأثیرگذاری را شامل می شود و سهم بیشتر مربوط به عامل سوم است.

سوم: زبان بدن

یک گفت وگوی خوب با عوامل فوق کامل نمی شود چرا که بیش از نیمی از مقدار تأثیرگذاری متعلق به زبان بدن (Body Language) است. میزان ۵۵ درصدی بیانگر این است که ما می توانیم صرفا با رعایت زبان بدن حتی بدون استفاده از کلمات و لحن، نصف محتوای مورد نظرمان را ارائه دهیم. پانتومیم به عنوان یک هنر جذاب و یک تفریح سرگرم کننده، نمونه بارز از زبان بدن به طور صرف است که در آن سعی می شود بدون استفاده از کلمات و لحن، مفهوم مورد نظر به مخاطب برسد. در ابتدای پیدایش سینما و با توجه به کمبود تجهیزات صدابرداری، فیلم های سینمایی “صامت” تولید می شد که برای نمونه باید اعتراف کرد شاهکارهای چارلی چاپلین هنوز هم تماشاگران را پای فیلم هایش می نشاند.

در اینجا به این نتیجه می رسیم که بهترین گفت وگو، گفت وگوی “رو در رو” است که بسیار کامل و موثر می باشد. گفت وگوهای مهم مثل: مذاکرات، آموزش، مشاوره های روانشناسی و درمانی، مصاحبه ها و… باید به صورت رو در رو باشد. این نوع گفتگو علاوه بر دو عامل پایه ای (کلمات و لحن) از کمک زبان بدن هم استفاده می کند و باعث کاهش اشتباهات و سوء برداشت در گفت وگو می شود. زبان بدن شامل مباحث و جزئیات مفصلی است که در آینده درباره آن بیشتر صحبت خواهیم کرد.

لینک یادداشت در خبرگزاری شفقنا

همینطور ببینید

acl-iran2020-mrtalk

بررسی انصراف ایران از لیگ قهرمانان آسیا ۲۰۲۰

انصراف ایران از لیگ قهرمانان آسیا ۲۰۲۰ تحلیل از «مهدی رحیمی» (پژوهشگر رسانه و بازاریابی …

یک نظر

  1. سهیلا هدایتی

    نوشته هاتون بسیار جالب و تامل برانگیز هستند
    خسته نباشید

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *